Αγορά

Κάλπη

Οι Αθηναίοι συγκεντρώνονταν μια φορά το χρόνο στην Αγορά για να αποφασίσουν αν κάποιος πολίτης ήταν επικίνδυνος για τη Δημοκρατία και έπρεπε να εξοριστεί. Χάραζαν το όνομα σε ένα κομμάτι από σπασμένο αγγείο, το έριχναν σε ένα χάλκινο αγγείο, την  κάλπη, και στη συνέχεια μετρούσαν τις ψήφους. Όποιος συγκέντρωνε τις περισσότερες από τις 6000 ψήφους εξοριζόταν για δέκα χρόνια.

Το μέτρο αυτό ονομαζόταν οστρακισμός.


Χάλκινη υδρία, αγγείο για τη μεταφορά νερού. Τα αγγεία αυτά χρησίμευαν και ως κάλπες σε ψηφοφορίες, 5ος αιώνας π.Χ.

Ψήφοι

Αυτό ήταν ο εξοστρακισμός και οι Αθηναίοι πίστευαν ότι έτσι προστάτευαν το δημοκρατικό πολίτευμα. Τα θραύσματα των αγγείων προέρχονται από τον χώρο της Αγοράς και έχουν χαραγμένο το όνομα του Μεγακλή, γιου του Ιπποκράτη που εξορίστηκε (οστρακίστηκε) το 486 π.Χ.


Θραύσμα από πήλινο αγγείο, όστρακο, με χαραγμένο το όνομα του Αθηναίου που εξοστρακίστηκε, 5ος αιώνας π.Χ.

Σταθμία

Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν ζυγαριές με βαρίδια, τα οποία ονομάζονταν σταθμία. Στον ένα δίσκο έβαζαν το προϊόν και στον άλλο τα αντίστοιχα βαρίδια με ακρίβεια. Αυτές τις ζυγαριές χρησιμοποιούσαν, μέχρι πρόσφατα, και οι έμποροι στην αγορά, μέχρι που αντικαταστάθηκαν από τις ψηφιακές. Για να ελέγχουν τις αγοραπωλησίες στην αρχαία Αγορά της Αθήνας, αν δηλαδή τα σταθμία είχαν το σωστό βάρος, υπήρχαν τα επίσημα μέτρα και σταθμά του αθηναϊκού κράτους που φυλάσσονταν στη Θόλο, ένα από τα δημόσια κτήρια της αθηναϊκής αγοράς.

Το συγκεκριμένο σταθμίο είχε βάρος 446 γραμμάρια και ήταν διακοσμημένο με ένα ανάγλυφο δελφίνι.


Αττικό χάλκινο σταθμίο με ανάγλυφο δελφίνι και δύο εγχάρακτα γράμματα, 6ος – 5ος αιώνας π.Χ. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤA

Ποιος θα…μείνει;

Μοίρασε στους φίλους σου χαρτί ή πηλό ή πλαστελίνη (ό,τι έχεις, το ίδιο είναι) και κόψτε κομμάτια έτσι ώστε να μοιάζουν με όστρακα. Γράψτε ή χαράξτε (κρυφά ο καθένας) το όνομα ενός από την ομάδα. Ρίξτε τις «ψήφους» σε ένα κουτί. Κερδίζει και…μένει εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους με το όνομα του, γίνεται αρχηγός και κάνει καταμέτρηση «ψήφων» στον επόμενο γύρο.

Τι σημαίνει Αγορά;

Αγορά στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε «χώρος συγκέντρωσης». Στην Αγορά οι Αθηναίοι μπορούσαν να αγοράσουν ότι χρειάζονταν από τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα.

Αγορά