Ολυμπιακοί Αγώνες

Αγώνας δρόμου

Αγώνας ταχύτητας είναι και ο δίαυλος, στο οποίο οι αθλητές διανύουν μιαν απόσταση περίπου 380 μέτρων, δυο φορές δηλαδή το στάδιο. Σε αυτό το αγώνισμα οι δρομείς ξεκινούν από την αφετηρία, φθάνουν στο τέρμα,  στρίβουν στον καμπτήρα  και τερματίζουν πάλι στην αφετηρία.

Στο στάδιο διεξάγεται και ο δόλιχος, αγώνας δρόμου αντοχής, μια και οι αθλητές διανύουν συνήθως μιαν απόσταση 20 σταδίων, δηλαδή 3700 – 3850 μέτρα.


Αττική πήλινη μελανόμορφη λήκυθος. Απεικονίζονται τρείς αθλητές σε αγώνα δρόμου, 540-530 π.Χ.

Ιπποδρομίες

Απεικονίζεται σκηνή με αρματοδρομία τεθρίππων, δηλαδή αρμάτων με τέσσερις ίππους/άλογα. Οι ιπποδρομίες ήταν από τα πιο θεματικά αγωνίσματα. Έπαιρναν μέρος μόνο εύποροι πολίτες, καθώς μόνο εκείνοι είχαν τη δυνατότητα να εκτρέφουν άλογα. Οι ιδιοκτήτες μίσθωναν ιππείς ή ηνίοχους (για τις αρματοδρομίες) που αγωνίζονταν για λογαριασμό τους. Νικητές όμως ανακηρύσσονταν οι κάτοχοι των αλόγων. Οι αγώνες διεξάγονταν στον ιππόδρομο, μια χωμάτινη έκταση που θύμιζε το στάδιο με πολύ όμως μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι αρματοδρομίες και οι ιπποδρομίες αποτελούσαν τα μοναδικά αγωνίσματα όπου νικητές μπορούσαν να είναι και γυναίκες, ως ιδιοκτήτριες των αλόγων και των αρμάτων.


Αττική πήλινη μελανόμορφη λήκυθος με αρματοδρομία τεθρίππων, περίπου 475 π.Χ.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ:

Διοργάνωσε με τους φίλους σου τους δικούς σου ολυμπιακούς αγώνες ή αγώνες δρόμου. Χάραξε τη γραμμή εκκίνησης, αν είσαι στη θάλασσα φτιάξε το σκάμμα σου και εξασκήσου στο άλμα, με τους δικούς σου αυτοσχέδιους αλτήρες (τα βότσαλα είναι μια πολύ καλή ιδέα!)και προσπάθησε να κάνεις άλμα σε μήκος χωρίς τρέξιμο  μόνο με φόρα.

  • Μπορείς να κάνεις τους αγώνες σου παντού, στο σχολείο, στην αυλή του σπιτιού σου, στην παραλία, σε καμία εκδρομή. Φτιάξε έπαθλα, κόκκινες κορδέλες και στεφάνια για τους νικητές.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ:

Αν κάποτε επισκεφτείς την Ολυμπία, πήγαινε στο στάδιο και τρέξε, όπως έτρεχαν και οι αρχαίοι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φρόντισε να έχεις φορέσει άνετα ρούχα και καπέλο, αν έχει ήλιο.

ΓΝΩΡΙΖΩ:

Σημείωσε τα πέντε αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο σύγχρονο πένταθλο.

Ολυμπιακοί Αγώνες