Συμπόσιο

Το συμπόσιο αρχίζει με το πρόπωμα, ένα ποτήρι γλυκό αρωματισμένο κρασί. Στη συνέχεια σερβίρεται το δείπνο που αποτελείται από ορεκτικά, όπως ελιές ή κρεμμύδια, κρέας ή ψάρι, μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, και γλυκά.

Συχνά, στα συμπόσια, ο οικοδεσπότης επιδείκνυε και τα πολυτελή σκεύη του νοικοκυριού του, όπως ποτήρια, κανάτες για το κρασί, πιάτα, κρατήρες όλα διακοσμημένα με ωραίες παραστάσεις.


Αττική ερυθρόμορφη κύλικα, 480 π.Χ.

Στην εσωτερική πλευρά του αγγείου ένας νεαρός άνδρας παίρνει κρασί από ένα μεγάλο αγγείο για να σερβίρει στην κύλικα, το ποτήρι που κρατάει στο χέρι του.

Στα συμπόσια, ο οικοδεσπότης χρησιμοποιούσε τους κρατήρες (από το ρήμα κεράννυμι που σημαίνει αναμειγνύω), μεγάλα πήλινα αγγεία που χρησίμευαν στη μείξη οίνου και νερού. Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν αραιωμένο το κρασί στα συμπόσια γιατί ήθελαν να αποφεύγουν την υπερβολική οινοποσία και τη μέθη ώστε να μπορούν να συζητήσουν αλλά και να διασκεδάσουν με μουσικούς και χορεύτριες. Πάνω σε αυτό το κρατήρα παριστάνεται η επιστροφή από το συμπόσιο. Απεικονίζονται δυο νέοι άνδρες που κρατούν ο ένας κύλικα, δηλαδή ποτήρι κρασιού και ο άλλος έναν αμφορέα. Τους νεαρούς συνοδεύουν δυο μουσικοί, μια νεαρή γυναίκα που παίζει τον διπλό αυλό και ένας νέος που κρατεί την επτάχορδη βάρβιτο, ένα είδος λύρας.


Αττικός πήλινος ερυθρόμορφος κιονωτός κρατήρας με σκηνή κώμου (επιστροφή από συμπόσιο), 470-460 π.Χ.

Στην εξωτερική όψη του αγγείου απεικονίζονται άνδρες που παίρνουν μέρος σε ένα συμπόσιο. Κάθονται σε ανάκλιντρα κρατώντας στα χέρια τους κύλικες, ποτήρια για το κρασί, και ετοιμάζονται να παίξουν τον κότταβο. Σε αυτό το παιχνίδι προσπαθούσαν να στοχεύσουν σε ένα μεγάλο αγγείο και να ρίξουν εκεί, από μακριά, το κρασί που είχε απομείνει στα ποτήρια τους. Η επιτυχία του στόχου ήταν καλός οιωνός, ένα σημάδι δηλαδή που έδειχνε ότι καλό θα συνέβαινε μελλοντικά και γι’ αυτό ο κότταβος ήταν ιδιαίτερα αγαπητό παιχνίδι στα συμπόσια.


Αττική ερυθρόμορφη κύλικα, 480 π.Χ.

Γλωσσάρι

  • Κύλικα: Οι κύλικες ήταν ποτήρια με ψηλή βάση και δυο λαβές. Οι αρχαίοι τα χρησιμοποιούσαν για να πίνουν το αγαπημένο τους ποτό, το κρασί.
  • Συμπόσιο: Τα συμπόσια ήταν ανεπίσημες συγκεντρώσεις φίλων που ανήκαν στην αριστοκρατία και συγκεντρώνονταν για να διασκεδάσουν αλλά και να συζητήσουν. Ήταν μια αποκλειστικά ανδρική διασκέδαση που δυνάμωνε τους δεσμούς ανάμεσα στους φίλους.

Πρόσκληση σε Συμπόσιο:

Κάλεσε τους φίλους σου στο σπίτι σου και κάντε ένα συμπόσιο σαν… να ήσασταν αρχαίοι! Στην προετοιμασία και στο σερβίρισμα θα σε βοηθήσουν οι γονείς σου ή κάποιος μεγάλος (…του σπιτιού πάντα…!) εννοείται ότι θα πιείτε χυμούς κι όχι κρασί!

Συμπόσιο