Η πόλη

Άνδρες και γυναίκες είχαν διαφορετική ζωή, ενώ έντονες ήταν οι κοινωνικές διαφορές ιδιαίτερα ανάμεσα στους Αθηναίους πολίτες, τους ξένους που έμεναν στην Αθήνα και τους δούλους.

Οι γυναίκες δεν έβγαιναν από το σπίτι, παρά μόνο πολύ σπάνια και πάντοτε με τη συνοδεία ενός από τους άντρες του σπιτιού. Τις μικρές κοπέλες συνόδευε ο πατέρας ή ο αδελφός τους, ή κάποιος έμπιστος δούλος. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις  των κοριτσιών ήταν να πάνε στις δημόσιες κρήνες* και με τις υδρίες* να πάρουν νερό για το σπίτι. Σε κάποια σπίτια υπήρχαν τα πηγάδια που εξυπηρετούσαν άμεσα τις ανάγκες της οικογένειας, αφού  βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού.


Γυναικείο ειδώλιο Ελληνιστικής περιόδου, 1ος αιώνας π.Χ.

Ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν πηγάδια και στέρνες για να συγκεντρώνουν το νερό της βροχής, σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν κρήνες*, στις οποίες το νερό φθάνει από τις πηγές του Ιλισού  μέσω του Υδραγωγείου που κατασκεύασε ο Πεισίστρατος, 100 χρόνια περίπου νωρίτερα.

Στο συγκεκριμένο αγγείο έχουμε μια σκηνή από την καθημερινότητα της γυναίκας στην αρχαιότητα. Οι κύριες ασχολίες των γυναικών ήταν η ανατροφή των παιδιών και η φροντίδα του σπιτιού. Στην παράσταση απεικονίζονται δυο γυναίκες που γεμίζουν τις υδρίες τους με νερό σε κρήνη. Ήταν άλλωστε από τις ελάχιστες ευκαιρίες που είχαν για να βγουν από το σπίτι, εκτός από συγκεκριμένες θρησκευτικές γιορτές και τελετές.


Αττική μελανόμορφη λήκυθος με παράσταση δύο γυναικών που γεμίζουν τις υδρίες τους στην κρήνη, 520-510 π.Χ.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ:

  • Παιδαγωγός: Ο πιο έμπιστος δούλος του σπιτιού, ο οποίος αναλάμβανε τη φροντίδα των αγοριών. Ο παιδαγωγός τα συνόδευε στις μετακινήσεις τους και ήταν υπεύθυνος για τη συμπεριφορά τους.
  • Κρήνη: Δημόσια βρύση
  • Υδρία: Αγγείο μεταφοράς νερού με τρεις λαβές

ΣΤΗ ΒΟΛΤΑ:

Κάνε μια βόλτα με τους φίλους σου στην περιοχή γύρω από τη Ακρόπολη και φωτογράφισε ένα αρχαίο μνημείο ή ένα από τα παλιά σπίτια που σου έκανε εντύπωση.

Η πόλη