Σχολείο

Γραφή

Στο γράψιμο εξασκούμαστε σε μια ξύλινη πινακίδα που η επιφάνειά της είναι αλειμμένη με κερί και με τη βοήθεια μιας γραφίδας, του στύλου, από χαλκό ή ξύλο, χαράζουμε τα γράμματα. Συχνά ο δάσκαλος για να ανταμείψει τις προσπάθειές μας, μας χαρίζει αστραγάλους, μια και το αστραγαλίζειν είναι το αγαπημένο μας παιχνίδι.

Μαθαίνουμε να γράφουμε πρώτα τα γράμματα, στη συνέχεια τις συλλαβές και ύστερα τις λέξεις. Τα κείμενα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα και δεν υπάρχει κενό ανάμεσα στις λέξεις. Έτσι η ανάγνωση είναι δύσκολη, αφού δεν υπάρχουν ούτε οι τόνοι.


 

Ανταμοιβή

Συχνά ο δάσκαλος για να ανταμείψει τις προσπάθειές μας, μας χαρίζει αστραγάλους, μια και το αστραγαλίζειν είναι το αγαπημένο μας παιχνίδι. Μάλιστα, σε μια επιγραφή αναφέρεται ότι «ο Κόνναρος έλαβε ογδόντα αστραγάλους από το δάσκαλο, επειδή έγραψε τα καλύτερα γράμματα στην τάξη».


Σύγχρονα αντίγραφα αστραγάλων. Οι αστράγαλοι είναι τα μικρά κόκαλα ανάμεσα στην κνήμη και τη φτέρνα των κατσικιών.

Μουσική

Σημαντικό μάθημα στο σχολείο είναι και η μουσική. Από τα πολύ παλιά χρόνια η μουσική, αλλά και ο χορός θεωρούνταν η καλύτερη παιδεία για έναν άνθρωπο. Ακούμε προσεκτικά το δάσκαλο και μαθαίνουμε να παίζουμε λύρα ή αυλό, αφού δεν έχουμε άλλον τρόπο για να σημειώνουμε τη μουσική.

Στις μεγάλες γιορτές που γίνονται στην πόλη, παίζουμε μουσική, χορεύουμε και τραγουδάμε.


Ειδώλιο Απόλλωνα που παίζει λύρα, 6ος αιώνας π.Χ.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ:

  • Ακράτισμα: Το πρόγευμα. Τα άλλα δύο γεύματα της ημέρας ονομάζονταν άριστον και δείπνον.
    Παιδαγωγός: Ο πιο έμπιστος δούλος του σπιτιού, ο οποίος αναλάμβανε τη φροντίδα των αγοριών. Ο παιδαγωγός τα συνόδευε στις μετακινήσεις τους και ήταν υπεύθυνος για τη συμπεριφορά τους.
  • Γραφίς: Όργανο γραφής, πένα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν και στύλος.

Σχολείο