Παιχνίδι
Παίζοντας με τους φίλους μας
Οι μέρες με τις διάφορες ασχολίες και υποχρεώσεις περνούν, για τη Μελίτη κι εμένα, πολύ γρήγορα. Πάντα όμως βρίσκουμε χρόνο για παιχνίδι με τους αγαπημένους μας φίλους. Τα παιχνίδια μας θυμίζουν πολύ αυτά που παίζεις κι εσύ σήμερα, οι ονομασίες μόνο αλλάζουν. Οι κούκλες, η σβούρα, το γιο-γιο, η μπάλα, τα κότσια, αλλά και τα ομαδικά παιχνίδια, όπως η τυφλόμυγα, το κουτσό, το κρυφτό, τα αγάλματα, είναι μερικά μόνο από τα παιχνίδια που προτιμά η παρέα μου.
Πλαγγόνες
Στην Αρχαία Ελλάδα η κούκλα ονομαζόταν πλαγγόνα και συνήθως ήταν φτιαγμένες από πηλό και είχαν περίτεχνα χτενίσματα. Τα ρούχα τους ήταν ζωγραφισμένα αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις που τις έντυνα με πάνινα ρούχα. Αρχικά ήταν απλά ειδώλια όμως εξελίχθηκαν σε κούκλες με χέρια και πόδια στερεωμένα με νήμα ή σύρμα στον κορμό για να κουνιούνται όπως και η κούκλα που έχουμε εδώ. Μια τράπουλα στο πάνω μέρος του κεφαλιού χρησίμευε για να την κρεμούν από νήμα και να την κινούν τα παιδιά σαν να χορεύει. Εκτός από παιχνίδι, η πλαγγόνα σχετιζόταν με την ενηλικίωση των κοριτσιών και το ρόλο τους ως γυναίκες αργότερα μέσα στην κοινωνία και την οικογένειά τους. Πολλές από τις πήλινες πλαγγόνες έχουν βρεθεί σε ιερά θεοτήτων μιας και υπήρχε η συνήθεια τα κορίτσια πριν το γάμο τους να αφιερώνουν τα παιχνίδια τους στα ιερά. Άλλοτε ως προσφορά στη θεά Ήρα που προστάτευε το γάμο, αλλά και ως προσφορά στη θεά Άρτεμη την παραμονή του γάμου τους ως σύμβολο της αγνότητάς τους.
Πήλινη κούκλα (πλαγγόνα) με κινητά χέρια και πόδια, περίπου 490 π.Χ.
ΨΑΞΕ & ΒΡΕΣ:
Ξέρεις ότι παιχνίδια όπως η τυφλόμυγα, το κουτσό, το κρυφτό και το κυνηγητό, παιχνίδια με τη μπάλα, τα αγαλματάκια ακούνητα και άλλα ομαδικά παιχνίδια παίζονταν και από τα παιδιά στην αρχαία Αθήνα;
- Βρες πληροφορίες για αυτά και παίξε με τους φίλους σου.