Αθλητές
Μαρμάρινη βάση αγάλματος Κούρου με ανάγλυφες στις τρεις πλευρές της παραστάσεις. Οι παραστάσεις υποδηλώνουν ότι το έργο θα είχε ανιδρυθεί στον τάφο ενός αθλητή.
Βρέθηκε στον Κεραμεικό της Αθήνας, εντοιχισμένη στο Θεμιστόκλειο τείχος. Γύρω στο 510 π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 3476.
© ΥΠΠΟΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο/ΟΔΑΠ. Φωτογραφία: Σωκράτης Μαυρομμάτης.
Μαρμάρινη βάση αγάλματος Κούρου της Αρχαϊκής Περιόδου.
Στις τρεις πλευρές της βάσης, οι ανάγλυφες μορφές των νέων προβάλλονται να αθλούνται.
Μπορούμε να διαπιστώσουμε τον διαχρονικό θαυμασμό για την καλή φυσική κατάσταση, αλλά και την εκτίμηση που έτρεφαν οι αρχαίοι Έλληνες σε όσους προπονούνταν συστηματικά για να ξεχωρίσουν και να αριστεύσουν.
Προϋπόθεση για να ξεχωρίσεις δεν ήταν μόνο η εξωτερική εμφάνιση αλλά και η πνευματική καλλιέργεια. Έπρεπε οι νέοι να επιτύχουν συνολική αποδοχή αποδεικνύοντας, όχι μόνο τις σωματικές τους ικανότητες, αλλά και τη γενναιότητα και την ευστροφία τους που, σε συνδυασμό με την ρώμη (σφρίγος, δύναμη) και την ομορφιά, θα αποτελούσαν γνωρίσματα της αρετής τους.
Έτσι, η εικόνα του γυμνού ανδρικού σώματος, πέραν της αισθητικής απόλαυσης, γίνεται και φορέας ιδεών και αξιών για τον ίδιο τον αθλητή, την οικογένεια, την πόλη και τελικά την πατρίδα του.
ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ
• Τι ξέρετε για τη φράση «νους υγιείς εν σώματι υγιεί»;
• Η παρακολούθηση των αγώνων επιτρέπονταν σε όλους, ακόμα και σε δούλους και βάρβαρους, αλλά απαγορευόταν αυστηρά στις γυναίκες. Η Καλλιπάτειρα ήταν η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας που μπήκε μέσα σε αθλητικό χώρο και παρακολούθησε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
• Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπήρχαν ομαδικά αθλήματα.
• Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας από τους αρχαιότερους θεσμούς του κόσμου που έχουν σωθεί.
ΨΑΞΕ & ΜΑΘΕ
• Στην αρχαία Eλλάδα, ο αθλητισμός αποτελούσε μέρος της ευρύτερης παιδείας του ανθρώπου, η οποία απέβλεπε στην αρμονική διάπλαση των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών αρετών του. Τι άλλο διδάσκονταν οι νέοι άντρες την εποχή εκείνη;
• Μπορείς να συγκρίνεις τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους σύγχρονους; Κατάγραψε τις διαφορές καθώς επίσης και τις ομοιότητες που εντοπίζεις.
ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
• Μια από τις αρετές των αθλητών κατά την αρχαιότητα ήταν το ηθικό σθένος και η γενναιότητα που επιδείκνυαν για να πετύχουν υψηλές επιδόσεις. Στην εποχή μας, τι έχουμε να πούμε για τους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων;
• Σε τι βοηθά τους ανθρώπους με αναπηρία η ένταξή τους σε αθλητικές διοργανώσεις;
• Στη σημερινή εποχή υπάρχουν αθλητές-πρότυπα που ξεχωρίζουν, τόσο για τις επιδώσεις τους, όσο και για το ήθος και τις αξίες τους. Ένας από τους διασημότερους αθλητές του 20ου αιώνα υπήρξε ο πυγμάχος Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος, εκτός των αθλητικών του ικανοτήτων έγινε γνωστός και για την ομορφιά του. Υπήρξε η ενσάρκωση του καλοκαγαθού και πρότυπο αθλητή για την Αφροαμερικάνικη κοινότητα κατά την εποχή των διεκδικήσεων για ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα των μαύρων της Αμερικής.
→ Μπορείτε να αναφέρετε και να συζητήσετε στην τάξη αντίστοιχα πρότυπα της εποχής μας;