Αρχαία ή Μοντέρνα Τέχνη;

Μοντέρνοι καλλιτέχνες

Από τα τέλη του 19ου και κυρίως από τις αρχές του 20ού αιώνα, διάσημοι ευρωπαίοι καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφοι, όπως οι Brancusi, Matisse, Moore, Coper, Hepworth, Picasso, Giacometti, Modigliani και άλλοι, ανακαλύπτουν σε μουσεία και συλλογές τα κυκλαδικά ειδώλια.

“Αγαπώ και θαυμάζω την κυκλαδική γλυπτική. Εκφράζει την απόλυτη απλότητα” Henry Moore

Η άλλη ματιά

Οι σχεδόν επίπεδες, μαρμάρινες μορφές, με την απλότητα και τη συμμετρία των αναλογιών τους, συναρπάζουν και εμπνέουν τους καλλιτέχνες αυτούς. Με τα έργα τους, μας προσκαλούν να πλησιάσουμε με μια άλλη ματιά τα κυκλαδικά ειδώλια και να φανταστούμε μια γέφυρα ανάμεσα σε χιλιετίες.

«Αυτό το γλυπτό θυμίζει εκείνα τα μικρά μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια, που δεν επηρεάζει ο χρόνος και που περιέχουν τα πάντα» Amadeo Modigliani

Αρχαίο ή Μοντέρνο;

Γραπτές μαρτυρίες δεν υπάρχουν από την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού για να μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε τα κυκλαδικά ειδώλια με βεβαιότητα. Ωστόσο οι Μοντέρνοι καλλιτέχνες, μέσα από τις σκέψεις και τα έργα που έκαναν οι ίδιοι, στη δική τους δημιουργική πορεία, μας δείχνουν το δρόμο για πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις των ειδωλίων.

“Αν ήθελα ν ’αποδώσω τη μορφή σας σε γλυπτό, θα έφτιαχνα κάτι σχεδόν επίπεδο, ελάχιστα σμιλεμένο, που θα έμοιαζε περισσότερο με τα κυκλαδικά ειδώλια» Alberto Giacometti