Θόδωρος Παπακώστας

Αρχαιολόγος / Archaeostoryteller

Θόδωρος Παπακώστας

Ο Θόδωρος Παπακώστας είναι αρχαιολόγος.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το πρώτο του πτυχίο στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading, UK, και το μεταπτυχιακό του στην προϊστορική αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Nottingham, UK. Από το 2007 ως το 2010 εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και από το 2017 ως το 2023 στην Εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία το 2017. Έκτοτε, θεωρώντας ακράδαντα ότι η επιστήμη έχει ουσία μόνο όταν επικοινωνείται, και με μια βαθιά πεποίθηση ότι η αρχαιότητα και το παρελθόν εν γένει, μας αφορά όλους και η γνώση του είναι δύναμη, δημιούργησε το archaeostoryteller όπου μεταφέρει την αρχαιογνωστική πληροφορία με τρόπο απλό, άμεσο και διασκεδαστικό στο ευρύ κοινό. Οι δράσεις του Archaeostoryteller περιλαμβάνουν ομιλίες και διαλέξεις, σε πανεπιστήμια και διάφορους φορείς, και μια τακτική εκπομπή podcast. Το πρώτο βιβλίο του εκλαϊκευμένης αρχαιολογίας, “Χωράει Όλη η Αρχαιότητα στο Ασανσέρ;” κυκλοφορεί από τον Key Books, έγινε best seller και απέσπασε το βραβείο κοινού στα Public book awards 2021. Μεταφράζεται σε 13 γλώσσες. Το δεύτερο βιβλίο του με τον τίτλο “Αρχαιολογία αγάπη μου…έλα πάρε με από δω” επίσης γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και απέσπασε το Βραβείο Public Book Awards για το 2022.

Το 2023 κυκλοφόρησε η σειρά ντοκιμαντέρ ΣΩΣΜΕΝΑ στο Cosmote History σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρίτου, που περιγράφει όλο το ταξίδι των αρχαίων κειμένων και πως διασώθηκαν από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, καθώς και η παιδική έκδοση του πρώτου βιβλίου, με τίτλο: Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; μια απλουστευμένη και εμπλουτισμένη έκδοση ειδική για παιδιά με πλούσια εικονογράφηση.