Μιχαήλ Πυργελής

Εικαστικός, Γλύπτης

Μιχαήλ Πυργελής

Ο Μιχαήλ Πυργέλης ζει και εργάζεται στην Κολωνία. Σπούδασε υπό την Rosemarie Trockel στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ (2009 Master class/Akademiebrief). Ο Πυργέλης προμηθεύεται το υλικό του από αεροπλάνα, χρησιμοποιώντας κυρίως αφοπλισμένα τμήματα αεροπλάνων από την Έρημο Μοχάβι και την Αριζόνα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μέσα από μία διαδικασία σχολαστικής αφαίρεσης, ανατρέπει την ιδιαιτερότητα των περιβλημάτων των αεροσκαφών. Η μέθοδός του καταπιάνεται κατά μέτωπο με τα σχήματα και τις επιφάνειες, αποκαλύπτοντας ακραίες λεπτομέρειες και φτάνοντας μέχρι το γυμνό αλουμίνιο. Ο καλλιτέχνης διερευνά τα όρια της αντίληψής μας για τα αντικείμενα και διευρύνει ριζικά την εμπειρία της γλυπτικής.

Για το 2022, έχουν προγραμματιστεί ατομικές εκθέσεις του στις γκαλερί Sprüth Magers, στο Βερολίνο, και Fuhrwerkswaage, στην Κολωνία. Άλλες ατομικές εκθέσεις: Braunsfelder, Κολωνία (2019, με την Ruth Wolf-Rehfeldt)· Leopold-Hoesch-Museum, Ντούρεν (2016, με τον David Ostrowski)· Autocenter Berlin (2015) και Artothek, Κολωνία (2011). Ομαδικές εκθέσεις (επιλεκτικά): Villa Sarre, Πότσνταμ και byvier, Κολωνία (και οι δύο το 2021)· Ludwig Forum, Άαχεν και Gewölbe, Κολωνία (και οι δύο το 2020)· DuMont Kunsthalle, Κολωνία· Kunsthalle Nuremberg· Haus N, Αθήνα· Riot, Γάνδη (όλες το 2019)· Athens Biennale, Kunstverein Reutlingen και Marta Herford (όλες το 2018)· Rubell Family Collection, Μαϊάμι (2015)· Istanbul Modern (2014), Bundeskunsthalle Bonn (2013)· Museum Morsbroich, Λεβερκούζεν (2012)· Thessaloniki Biennale (2011), Kunstmuseum Bonn (2010) και Stadtmuseum Dusseldorf (2005). 

Ο Πυργέλης ήταν υποψήφιος για τα βραβεία ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, και 5×5Castelló στην Castellón της Ισπανίας (και τα δύο το 2013). Τα πολυάριθμα βραβεία και υποτροφίες που του έχουν απονεμηθεί περιλαμβάνουν: την υποτροφία Berlin Fellowship από την Ακαδημία των Τεχνών (Akademie der Künste) του Βερολίνου (2013), το βραβείο Audi Art Award for “New Positions” στην Art Cologne (2010), το βραβείο Adolf Loos Prize από το Van den Valentyn Foundation στην Κολωνία (ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου στην ιστορία, το 2008) και το βραβείο Villa Romana Prize στην Φλωρεντία (2007).

https://spruethmagers.com/artists/michail-pirgelis/